BSD - 002

Het begon al op woensdagmiddag, een prettig zonnetje en een infarct op de toegangswegen naar ons eiland dat werd overspoeld met witte kentekenplaten van onze Ooster- en Zuiderburen. De dag voor Hemelvaart stroomde ons eiland, de campings, de vakantiehuisjes en de supermarkten weer vol met toeristen en hoorde ik de eilanders weer klagen over de drukte.

Kortom, de afgelopen dagen kreeg ik dat mij zo bekende eilandgevoel weer. Genieten dus, heerlijk. Tijd om een terrasje te pakken. Dit keer in Zierikzee, de parel van ons eiland met, van het Havenplein tot de Oude Haven, schitterende monumentale panden. Verschillend van leeftijd, van bouw en vooral van uiterlijk. Een aangenaam rommeltje dat een streling voor het oog is. Dit in tegenstelling tot de terrassen op het Havenplein. Met het meubilair, het eten en drinken en de bediening is niets mis. Hoewel, laatst werd ik weer eens geconfronteerd met een sterk staaltje gastvrijheid. Naast mij op het terras was een Duits gezin met drie kinderen voor het avondeten neergestreken. ‘Heeft u, uw keuze kunnen maken?’, vroeg het meisje haar gasten. ‘Entschuldigung?’ Het meisje dat waarschijnlijk geen Duits sprak, herhaalde haar vraag in het Nederlands en bleef daarin volharden, ook toen de Duitsers het in het Engels probeerden.

Met plaatsvervangende schaamte aanschouwde ik het tafereeltje en schudde mijn hoofd. ‘Ach, als ik in Duitsland ben moet ik ook in het Duits bestellen’, zei een man een tafeltje verderop. Op zulke momenten schieten woorden te kort en tranen in mijn ogen.

Goed, tot zover de gastvrijheid, terug naar het Havenplein waar de terrassen, met uitzondering van Concordia, in vierkante omheinde hokken met dezelfde kleur grijs staan opgesteld. En juist al die omheinde vierkanten, terrashokken, conflicteren met de rommeligheid van de monumentale panden. Het past gewoon niet en maakt het geheel uitermate ongezellig. Nog ongezelliger wordt het op marktdagen als de terrassen worden ingesloten door de marktwagens en kraampjes en je letterlijk vanaf het terras uitkijkt op de achterkant van de verkopers en hun kramen. Voeg daarbij het beklemmende gevoel dat je krijgt als de mega-parasols uitgeklapt zijn, en je waant je acuut in een donkere fabrieksruimte zonder ramen. Niet echt uitnodigend en al helemaal niet gastvrij.

Moet de markt dan maar verdwijnen? Nee, maar je kunt ‘m in het toeristenseizoen wel verplaatsen naar bijvoorbeeld de Nieuwe Haven die je op vrijdagen voor verkeer kunt afsluiten. Maak er een langgerekte markt van zoals we die kennen van de havendagen, gezellig. Benut de ruimte op het Havenplein met meer losse terrassen, verrijdbare palmbomen, een verdwaalde singer-songwriter, een performer, een folkfestival, een kunstschilder, een groep verkleedde Rederijkers, kortom maak er een gezellig rommeltje van! Neem een voorbeeld aan Montmaertre aan de Maarstraat. Ook een rommeltje, maar wel héél gezellig!

 

[BSD – 002]

 

Een coffeeshop én tippelzone
Gratis parkeren voor inwoners

Pin It on Pinterest