bsd-021-161001-we-maken-er-een-zooitje-van

 

Morgen is het weer zover, dan gaat de jaarlijks terugkerende Waste Bag Challenge van start. Het aantal aanmeldingen valt helaas tegen. Wellicht omdat de zondag hier op het eiland nog steeds heilig is of omdat er op zaterdag misschien wel andere prioriteiten zoals voetbal, hockey of boodschappen op het lijstje staan. Voor diegene die zich heeft aangemeld liggen er in ieder geval een hesje, vuilniszak met ring en een afvalknijper klaar, om de strijd tegen het zwerfafval aan te gaan. Een zeer nobele maar tegelijk ook ongelijke strijd die je met een afvalknijper niet wint.

Zwerfafval roept bij mij altijd gemende gevoelens op. Enerzijds heb ik er een verschrikkelijke hekel aan, anderzijds doet het me altijd denken aan statiegeld. En dat laatste geeft me, net als zwerfafval, de kriebels. Toch is het een niet van het ander te scheiden.

Zo wordt de afvalknijper door de gemeente ter beschikking gesteld aan Waste Bag Challenge. De gemeente zou dit kunnen bekostigen uit de € 1,18 die ze per inwoner krijgt uit het Afvalfonds. Deze organisatie, opgericht door het bedrijfsleven dat van de overheid de belasting van hun verpakkingen op het milieu moet terugdringen, verdeeld jaarlijks zo’n 20 miljoen euro. Zo worden ook tv-spotjes voor Nederland Schoon en de oranje containers voor plastic afval ook door dit Afvalfonds bekostigd. Destijds is afgesproken dat indien het (plastic) zwerfafval drastisch wordt teruggedrongen, het statiegeld op PET-flessen kan worden afgeschaft. U begrijpt, dat de frisdrankproducenten en de supermarkten een zeer grote vinger in de pap hebben bij het Afvalfonds.

De gemeente zou dit kunnen bekostigen uit de € 1,18 die ze per inwoner krijgt uit het Afvalfonds.

Zij willen immers af de geldverslindende retour-logistiek van statiegeldflessen. Diezelfde bier- en frisdrankproducenten zijn dan ook de uitvinders van de blikjes waarmee dure logistieke kosten worden uitgespaard.

In deze (statiegeld)discussie beargumenteert Stichting Nederland Schoon (Afvalfonds) dat de blikjes en flesjes, hoewel ze vaak heel zichtbaar zijn, ze slechts een heel klein deel van de totale hoeveelheid zwerfafval op straat. Invoering van statiegeld op blikjes en flesjes zet dus geen zoden aan de dijk, immers zwerfafval bestaat volgens Nederland Schoon voor 99% uit peuken en kauwgom. Nu rekent Nederland Schoon in stuks per m2. Als er in volume per m2 wordt gerekend, die manier ook waarop de kosten worden berekend, dan bestaat het zwerfafval uit ruim 40% blikjes en flesjes.

Wat mij betreft dus géén afschaffing van statiegeld op PET-flessen en invoering van statiegeld op kleine plastic flessen. Laten de Coca-Cola’s en de Jumbo’s van deze wereld hun verantwoordelijkheid maar nemen.

Goed, mijn mening kent u nu, maar ik ben nog niet klaar. Als u morgen nu geen tijd hebt om aan de Waste Bag Challenge mee te doen, dan kunt u dit wat mij betreft ook elke dag van het jaar doen. Nog beter; ga de strijd met zwerfafval aan en begin bij uzelf, gooi het afval niet op straat maar in de prullenbak! Pas dan kan de ongelijke strijd tegen zwerfafval gewonnen worden.

KanttekenaarEn oh ja, geef niet te snel de jeugd de schuld, kijk ook eens (als opvoeder) naar uzelf!

 

[BSD – 021]

 

Verspilling
Stelletje amateurs

Pin It on Pinterest