Zie!rikzee (124)Een kennis van mij woont in een dorp waar een AZC staat. Als er op een avond niets op televisie is en het buiten nog aangenaam is, besluiten hij en zijn vrouw nog een korte wandeling door het dorp te maken. Na ongeveer een twintig minuten te hebben gelopen, zien ze twee inwoners van het AZC hun kant op komen. Als de twee tot ongeveer een meter zijn genaderd, wordt het stel netjes en in gebrekkig Nederlands gegroet: ‘Goetenavond, mefrouw eh menehr.’

Ben je nou g*^&%me, helemaal van de pot ge%$@#t, vieze vuile ge*&%# hoe haal je het in je hoofd met die k%^$&e, Kl&^%$#* hersentjes van je om MIJ zo aan te spreken?

De vrouw van de kennis deinst van schrik terug en slaat een hand voor haar mond. Verbaasd kijkt ze haar man aan, zoiets heeft hem nog nooit zien doen.

‘Ja, wat nou’, antwoordt de man, ‘als ze willen inburgeren moeten ze het natuurlijk wel goed leren!’

Voor alle duidelijkheid, bovenstaande is naar ik weet nooit gebeurd en ik heb geen kennissen die dergelijk gedrag vertonen. Maar het is wel een grap (goed of slecht, dat laat ik aan u) die je vandaag de dag steeds vaker hoort.

Het is ook een grap die haarfijn aangeeft hoe we tegenwoordig steeds vaker met elkaar omgaan.

Zo is de verbastering van Zierikzee naar Zierikzeik inmiddels al zo oud als de weg naar Rome.

Je ziet het op internet, en om dichter bij huis te blijven op de verschillende facebook-groepen en pagina’s die een band met Schouwen-Duiveland hebben. Geschreeuw en gekletter over vluchtelingen, asiel- en gelukzoekers, racisme en discriminatie, hondenpoep, maar gelukkig ook over een terror-zwaan die na twee weken transformeert in een lokale knuffel. Maar dan heb ik het nog niet eens gehad over een 70-jarige man die, naar het schijnt zonder iets te zeggen, een jongen van 25 op het Havenplein van z’n fiets afslaat. Dit geschreven hebbende, heb ik de kant van het verhaal van de 70-jarige (nog) niet gehoord.

Twee weken geleden stonden zowel de verschillende lokale alsook de sociale media vol met ergernissen over de parkeercontroleurs. Deze boa’s zouden zelfs verschillende vaardigheden ontberen. Er stond niet bij welke, denk sociale. Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat deze BOA’s perfect functioneren, want dat doet niemand. Maar hoe vaak komt het niet voor dat een BOA al helemaal verrot gescholden is voordat hij ook maar iets heeft kunnen zeggen, laat staan heeft kunnen verbaliseren? Neemt u van mij aan, het gebeurt! Veel te veel.

Nog even terug naar het AZC. Momenteel is er nog maar één besluit, met de nodige voorbehoudens, genomen; als er op Schouwen-Duiveland een AZC moet komen dan komt dit in Zierikzee. Ik wacht dus nog even af maar kom er zeker op terug.

 

 

[BSD – 006]

 

Ik heb een band, verbreek die aub niet
Ligt het nu aan de gemeente of aan ons?

Pin It on Pinterest