bsd-stelletje-amateurs

 

‘Het zijn gewoon een stelletje amateurs, daar in die blikken doos’, bromde de man die naast me een sigaretje stond te roken. Ik keek de man schuin aan en nam een haaltje van mijn sigaret. ‘Ja, die gasten daar in het gemeentehuis, die raadsleden’, verduidelijkte hij. ‘Ah’, mompelde ik. Er volgde nog een heel verhaal over wat er allemaal wel mis was met de gemeente en de gemeenteraad. Ik hoorde het verhaal beleefd aan en was dankbaar voor het feit dat er aan het sigaretje van de man, net zoals zijn betoog, snel aan z’n einde kwam.

Tsja, dacht ik, als raadslid, wethouder of burgemeester, doe je het ook bijna nooit goed. In veel gevallen ben je de pispaal voor inwoners die eigenlijk alleen bij de politiek betrokken zijn als ze er of zelf bij betrokken zijn of door benadeeld worden. De publieke tribune blijft leeg tot er sprake is dat er eventueel een asielzoekerscentrum komt of er een MFC wordt gesloten.

Tegelijkertijd constateer ik dat door de uitbreiding van het takenpakket van de gemeente, het raadslidmaatschap steeds zwaarder en moeilijker geworden is. Het lidmaatschap is dus ook meer tijd gaan opslurpen. En als je doorredeneert zou je zelfs kunnen zeggen dat de functie gemeenteraadslid een beroep geworden is, in plaats van een uit idealisme geboren hobby. Goed, een raadslid krijgt, afhankelijk van de grote van de gemeente, een vergoeding maar in veel gevallen wordt het raadswerk erbij gedaan, naast de gewone job die men al heeft.

Tsja, dacht ik, als raadslid, wethouder of burgemeester, doe je het ook bijna nooit goed. In veel gevallen ben je de pispaal voor inwoners…

Maar ondanks alle kritiek en het veel meer gecompliceerde en tijdrovende raadswerk, zie ik nog steeds veel ‘oude bekenden’. Daar zitten overigens uitstekende raadsleden bij maar ook een paar notoire raadsleden die aan het pluche verslaafd zijn. Ook zijn er raadsleden die zeer weinig tot helemaal géén inbreng hebben in de commissie- en/of raadsvergaderingen, een soort ‘stemvee’ om het maar eens oneerbiedig te zeggen.

Nu vraag ik me twee dingen af:

Is het invoeren van een maximale zittingsperiode voor gemeenteraadsleden en wethouders van zeg twee keer vier jaar, een bijdrage om te komen tot een ‘frisse’ lokale politiek? Of zijn de ‘dinosaurussen’ die al zo lang in het pluche zitten, met al hun dossierkennis en ervaring een zegen voor de lokale politiek in deze steeds meer gecompliceerde samenleving?

Het tweede wat ik mij afvraag is: moet gemeenteraadslid niet gewoon, net als wethouder, een fulltime job worden in plaats van een idealistische hobby van een stelletje bewonderenswaardige amateurs die het raadswerk er gewoon maar even naast doen?

KanttekenaarIk ben benieuwd wat u ervan vindt, doe eens gek en reageer eens!

 

[BSD – 020]

 

We maken er een zooitje van
Kent u die mop al?

Pin It on Pinterest