Volgens mijn buurman was het op het eiland niet best gesteld met de veiligheid. De drugsdealers kun vrij hun gang gaan op ons eiland, zo had hij in de krant gelezen. Ik haalde opgelucht adem daar ik na zijn opmerking in de veronderstelling was dat door alle bestuurlijke perikelen, mismanagement en financiële debacles bij de veiligheidsregio Zeeland, alle brandweerposten op het eiland opgeheven zouden worden. Maar dat was gelukkig niet aan de orde, het ging om drugsoverlast.

Thuis las ik het nieuws nog eens na. De PZC beschreef dat er nogal wat overlast was van hangjongeren en dealers in Burgh-Haamstede en Zierikzee. ‘Drugdealers gaan hun goddelijke gang’ was de kop boven een van de artikelen. Nu is dit al sinds de jaren zeventig aan de gang dus daar hoef je je als inwoner toch niet zo druk om te maken, dacht ik. Maar een aantal omwonenden waren het zat. Sterker nog, ze waren murw. Meldingen hadden geen zin want de politie kwam niet of kwam te laat. Bellen dezen deze inwoners al niet meer.

Fout! Niet bellen is het slechtste wat je kan doen, aldus politiewoordvoerster Esther Boot in dezelfde krant. Verderop verklaart Boot: ‘Op Schouwen-Duiveland rijdt altijd politie rond. Alleen, als die in Bruinisse is en er komt een melding uit Burgh-Haamstede, dan kan het even duren eer de agenten daar zijn. “We snappen dat mensen daar moedeloos van raken, maar ze moeten echt blijven bellen.”

Niet bellen is het slechtste wat je kan doen, aldus politiewoordvoerster Esther Boot.

Ook bij Burgemeester Rabelink, verantwoordelijk voor o.a. handhaving en openbare orde, is de overlast bekend. Zo zegt hij in de PZC: “Drugs is een probleem. Ook op Schouwen-Duiveland. De overlast ervan heeft de aandacht van de politie, de straatcoaches, handhaving en SMWO. Er wordt ook tegen opgetreden, maar de politie kan niet overal zijn.”

Bij die laatste zeven woorden schoot mij het beeld van onze gewaardeerde wijkagent te binnen die optreedt in een reclamefilmpje op Facebook voor een lokale pizzeria. Recentelijk zag ik hem weer, hij liet zich uitgebreid filmen en interviewen op het jaarlijks terugkerende driedaagse festival op Burgh. Het is natuurlijk allemaal erg onschuldig en ongetwijfeld goed bedoeld, maar kan wel een verkeerd signaal afgeven.

M’enfin, nu zou je verwachten dat de Boot en Rabelink op z’n minst een paar geruststellende woorden tegen de burger richten. Maar nee, in plaats daarvan leggen beiden de nadruk op de onmacht van de politie om goed en adequaat te handhaven. Want de politie kan nu eenmaal niet overal of zelfs maar op twee plaatsen tegelijk zijn.

Diezelfde onmacht werd nog niet zolang geleden ook al door de politiek bevestigd door een voetbalkooi te verplaatsen om verdere (drugs)overlast door hangjongeren te voorkomen. Zelfs een noodverordening hielp niet. En ook daar werd niet accuraat gehandhaafd.

Tsja, dacht ik, heeft mijn buurman toch gelijk.

 

[beSchouwenD – 031]

 

Gratis advies voor de raad
Jos

Pin It on Pinterest