Kl - 300Uhebt het zelf ongetwijfeld ook eens gezegd; ‘Dat ziet er lekker uit!’
Laatst gaf ik Mijn Meis het kookboek Vurrukkulluk van Ronald Giphart cadeau. Op de omslag stond dat het, het eerste kookboek in Nederland was waarvan de foto’s met behulp van een iPhone zijn vervaardigd, volgens de methode Jan Bartelsman. Die laatste ken ik niet, zijn methode ook niet. Wel ken ik ontzettend veel mensen die eten fotograferen, de social media staan er bol van. We moeten het eten tegenwoordig vooral zien! Hoe mooier hoe lekkerder, lijkt het wel.

Dat moet de spruitjesteler ook hebben gedacht, dacht ik toen ik in de supermarkt met een zak paarse spruitjes in mijn handen stond. Want wees nu eerlijk, meer dan de helft van Nederland lust geen spruitjes. Als baby krijg je ze gelukkig niet en als kind brulden we al: ‘Ik lust geen spruitjes!’ en ‘Die vieze dingen hoef ik niet!’ En moeders ging daar eigenlijk graag in mee, al was het alleen maar om die smerige spruitjeslucht niet te hoeven ruiken. Marketing technisch dus een goede zet zou je denken. Groene spruitjes zijn vies, paarse spruitjes zijn mooier, hipper en dus lekkerder.

‘Dat ziet er lekker uit’, zei één van mijn kinderen deze week toen hij langs het fornuis liep en de paarse spruitjes zag liggen.
‘Dan hoop ik maar, dat het ook lekker smaakt’, antwoordde ik in de wetenschap dat ie niet wist dat het spruitjes waren die hij zag.

En dat deed het, iedereen genoot van mijn stamppot van ‘exotische’ groenten. Ik heb het gerecht maar niet gefotografeerd. Het was één grote, onappetijtelijke, vaalgrijze, brei geworden die niet om aan te zien, laat staan te fotograferen was. Maar ja, paarse spruitjes moet je dan ook wokken, in plaats koken. Wist ik veel!

Zuurkool met worst
Nieuwjaarsreceptie

Pin It on Pinterest