Zie!rikzee (18)Sinds 26 mei jl. is Wout van den Berg uit de Republiek Bru toegetreden tot het gilde der wethouders binnen onze gemeente. Gefeliciteerd! Hij volgt Ad Verseput op die na tien jaar het stokje dus overdraagt. Is dat erg? Nee, niet echt, temeer daar Van den Berg al een halfjaar door Verseput is ingewerkt. Een luxe die overigens ook zijn collega-wethouder Cees van de Bos ten deel viel. Voor de continuïteit is het ook zeker niet slecht.

Voor mijn continuïteit is het echter niet zo goed. Als raadslid volgde ik Van den Berg graag. Zijn manier van politiek bedrijven was een harde, slimme en soms verbluffende of zelfs doorzichtige. Hij was ook een raadslid van de regels en procedures. Soms zelfs zo erg dat ik hem weleens in een column heb geadviseerd om griffier te worden. Als raadslid profileerde hij zich ook als iemand die zich onder de inwoners begaf. Helaas bleef dat veelal beperkt tot zijn wekelijkse ‘spreekuur’, zoals hij dat zelf noemde, in Café ’t Veerhuis in Bruinisse. In de kroeg immers waren de mensen minder geremd om iets te zeggen en werden alle eilandelijke problemen gewoon op tafel gegooid.

Maar toch kreeg hij het niet voor elkaar om de teloorgang van Bruinisse tegen te gaan en het proces rondom Masterplan Bruinisse te versnellen. Sterker nog, de indruk bestond op een gegeven moment dat er veel meer aandacht werd besteed aan het Masterplan Renesse.

Als bestuurder vindt hij schijnbaar dat hij op z’n tellen moet passen,

Iets dat pijn deed in de republiek. Een van de vragen na zijn installatie als wethouder was dan ook of hij Bruinisse nu eindelijk een beetje ging voortrekken. Het antwoord was uiteraard nee, hij hield zich aan de vigerende regelgeving en procedures.

We krijgen nu helaas te maken met een andere Wout, want Wout is nu geen raadslid meer maar bestuurder. Waar hij voorheen het gemeentebestuur controleerde, wordt hij nu zelf gecontroleerd. En dan verandert Wout. Als bestuurder vindt hij schijnbaar dat hij op z’n tellen moet passen, want zo zegt hij tussen de regels door, als bestuurder sta je in de spotlight en lig je onder een vergrootglas.

En dat laatste is naar alle waarschijnlijkheid de reden dat hij zijn blog, Op z’n Wouts, offline gehaald heeft. En dat is verrekte jammer. Want ook al was ik het vaak hardgrondig met hem oneens, het waren aangename commentaren om te lezen, waar je soms ook nog iets van oppikte. Daarnaast gaven zo ook inzicht in de mens Van den Berg. Toch heeft Van den Berg gemeend ons de toegang tot zijn geschriften te moeten ontzeggen. Tot zover de transparantie, zullen we dan maar zeggen. Eigenlijk zou ik deze ‘Fout naar Wout’ moeten sturen.

KanttekenaarEnfin, ik vertrouw erop dat het daarbij blijft en hoop van harte dat hij gewoon, op z’n Wouts, gaat besturen! Succes!

 

[BSD – 008]

 

 

Als de rook om je hoofd is verdwenen
Ik heb een band, verbreek die aub niet

Pin It on Pinterest