“Afgelopen weekend hebben zogenaamde mysteryshoppers, dat zijn jonge mensen met een leeftijd van rond de 18 jaar, waarvan de leeftijd voor een onbekende moeilijk in te schatten is, alcohol besteld in acht verschillende horecagelegenheden. Bij alle acht gecontroleerde horecagelegenheden uit Zierikzee, Scharendijke en Renesse hebben jongeren zonder dat er op leeftijd is gecontroleerd alcohol kunnen kopen. In sommige gevallen bij herhaling.’

‘Horeca lapt alcoholregels aan haar laars’, kopt Wereldregio boven dit bericht. De PZC kopt: ‘Acht horecabedrijven de fout in met alcoholverkoop.’ ‘Vaak overtredingen bij alcoholverkoop aan jongeren’, staat er boven het oorspronkelijke bericht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

De kop van Wereldregio is nogal kort door de bocht. De kop impliceert dat de horeca op Schouwen-Duiveland losgeslagen is, er een zooitje van maakt en zich niet aan de vigerende regelgeving houdt. Heel wat genuanceerder is de kop van de PZC, deze spreekt niet over de horeca in het algemeen maar over acht horecabedrijven. Niet meer en niet minder. Met de kop ‘Vaak overtredingen bij alcoholverkoop aan jongeren’ communiceert de gemeente dat er veel overtredingen voorkomen als het gaat om alcoholverkoop aan jongeren.

Maar is dat ook zo? Er zijn immers maar acht bedrijven gecontroleerd. Alle acht waren in overtreding. Een score van 100% dus. En dat is veel, daarin heeft de gemeente gelijk. Maar hoeveel horecagelegenheden zijn er op Schouwen-Duiveland? Afgezet tegen het totaalaantal horecabedrijven (waarvan ik het aantal overigens niet weet) is het wellicht te verwaarlozen.

 

In de tweede alinea wordt nog vermeld dat er in week 15 ook nog bij tien detailhandelsbedrijven (vooral supermarkten en slijterijen) is gecontroleerd. Van deze tien bedrijven waren er twee in overtreding. Deze bedrijven vallen overigens niet onder de horeca. Ook hier geeft de kop van de PZC een juist beeld. In bedrijven die wel onder de horeca vallen; restaurants, hotels, pensions, cafés, kampteerterreinen, bungalowparken en kantines, is niet gecontroleerd.

Is dit nu allemaal zo erg? Nee, helemaal niet. Wat ik wel erg vond is het ontbreken van enige duiding. Daarnaast is het zeer betreurenswaardig dat bronberichten van de gemeente of politie vaak letterlijk een-op-een worden overgenomen. Het is het betere copy, paste-werk of het sleuren en pleuren. Alles voor het ‘klikaas’. Pakkend titeltje erboven en klaar. Dergelijke berichten kunnen me ‘gestolen’ worden.

 

[artikelen, zie hieronder]

 

[beSchouwenD – 040]

 

 

Gemeente stopt met ophalen restafval

Pin It on Pinterest