Ik wil niet negatief zijn maar het is soms te idioot voor woorden. Aankondigingen van Engelse of Franse songtitels met een zwaar zwanger Zeeuws accent, stiltes die plotseling vallen, programma-intro’s die een uur lang door blijven draaien, tenenkrommende interviews, je kunt het allemaal dagelijks beluisteren bij Radio Schouwen-Duiveland (ROSD). Het is lokale radio dat, in het kader van bezigheidstherapie, door goedwillende hobbyisten wordt gemaakt. En ik, ik luister er vrijwel dagelijks naar.

Het lokale radiostation biedt voor elke inwoner en Nederlandstalige toerist een breed aanbod aan programma’s afgestemd op de wat oudere luisteraar. Enerzijds komt dit doordat er geen jongeren zijn die een programma willen maken voor de opgroeiende jeugd (is er wel geweest), anderzijds luistert diezelfde jeugd veelal naar landelijke radiozenders. Overigens is er op woensdag een programma voor de (religieuze) allerkleinsten. Wat helaas ook ontbreekt is een sportprogramma, in het verleden het meest beluisterde en gewaardeerde programma.

Maar buiten deze jeugd- en sportprogramma’s kunt u dus luisteren naar een keur van programma’s die allemaal gemaakt worden door vrijwilligers. Hulde. En neemt u van mij aan dat al deze vrijwilligers een groot compliment verdienen. Er zijn namelijk maar weinig lokale radiostations die met zoveel vrijwilligers, zoveel verschillende programma’s maken. Hulde en nog eens hulde.

En neemt u van mij aan dat al deze vrijwilligers een groot compliment verdienen.

Dat niet alle radioprogramma’s kwalitatief even goed zijn, is natuurlijk logisch want ze worden niet door professionals gemaakt. Er is namelijk maar een beperkt budget beschikbaar. Tot voor kort kreeg de omroep van het Rijk (via de gemeente) € 1,30 per woonhuisaansluiting. Ter vergelijk, Omroep Zeeland waar wel betaalde krachten werken, heeft een budget van ongeveer 10 miljoen euro tot haar beschikking.

Ondanks het kleine budget is ROSD financieel gezond waarbij ook gereserveerd wordt voor nieuwe apparatuur en huisvesting. Ook hiermee mag men de omroep feliciteren want veel andere lokale radiostations maken verlies. Daarbij moet wel worden aangetekend dat dit er in veel van deze gevallen ook televisie gemaakt wordt. Een gevolg van de vele verliezen is dat staatssecretaris Dekker al in 2015 een plan gelanceerd heeft om de circa 275 lokale omroepen in Nederland te laten fuseren tot 62 streekomroepen. Kostenbesparing door samenwerking.

ROSD heeft, ondersteund door de gemeente, hiertegen een bezwaar ingediend. Men ziet geen heil in samenwerking met lokale omroepen op Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren. Dat is, zo vindt men, een brug te ver.

Wellicht is het geen brug te ver om als radio Schouwen-Duiveland een ruimte te huren op de begane grond van het gemeentehuis. Verbetert de zichtbaarheid enorm. ROSD past vast en zeker wel in het huurdersprofiel en anders is daar denk ik wel een mouw aan te passen.

Dan nog een laatste tip voor u: ‘Luisteruh!’

 

[beSchouwenD – 036]

 

De betrokken burger
Wiedewiedewiet

Pin It on Pinterest