bsd-025-161105-keuzes-maken Zonder het ons te beseffen maken we elke dag honderden keuzes. We kiezen wat we op ons brood doen, wat we s-avonds eten, welk drankje we aan de bar bestellen, hoe laat we naar bed gaan, wat we op Facebook schrijven, waar we een foto van maken, enzovoort.

We maken echter ook bewuste keuzes waarover nagedacht moet worden. Een kind in een snoep- of speelgoedwinkel maakt een bewuste keuze. En hoe groter het aanbod hoe moeilijker het wordt. En dat geldt niet alleen voor kinderen. Hoeveel mannen klagen niet over het feit dat vrouwen slecht kunnen kiezen als het bijvoorbeeld om kleding of schoenen gaat? Andersom zou u eens een uurtje bij de televisieafdeling van Mediamarkt moeten gaan staan en u ziet hordes vertwijfelde mannen rondlopen die door het grote aanbod bijna niet kunnen kiezen.

Maar bij deze bewuste keuzes speelt geld altijd een grote rol. Afhankelijk van uw financiële ruimte zult u een duurdere of goedkopere televisie of jas aanschaffen. Soms moet u uw uitgavepatroon zelfs rigoureus wijzigen omdat bijvoorbeeld uw wasmachine kapot is en moet worden vervangen of omdat u werkeloos bent geworden. U kunt dan bijvoorbeeld niet meer naar een mooi hotel in Griekenland op vakantie maar gaat kamperen in eigen land of u kunt helemaal niet op vakantie. Het zijn in ieder geval keuzes die u zelf moet maken daar u over de centen gaat.

Dat is aanstaande dinsdag en donderdag niet het geval. Dan beslissen 21 personen over de inrichting van het gemeentelijke huishoudboekje. U en ik betalen als inwoner van dit eiland onroerendzaakbelasting (koophuis), leges voor bijvoorbeeld een paspoort, hondenbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en parkeergeld. Alles bij elkaar levert dat miljoenen op. Daar staat uiteraard tegenover dat de riolen onderhouden, het afval opgehaald en de wegen onderhouden moeten worden.

Maar ook bij onze gemeente klotst het geld niet meer tegen de plinten….

Maar wat wordt er betaald van bijvoorbeeld de hondenbelasting of toeristenbelasting? En waarom wordt er jaarlijks 3,6 miljoen euro aan kunst en cultuur uitgegeven?

Het zijn vragen waar u waarschijnlijk nooit bij stil staat. U woont hier prinsheerlijk op het eiland en u heeft er wellicht nooit aan gedacht wat er met uw belastinggeld gebeurt. Maar ook bij onze gemeente klotst het geld niet meer tegen de plinten en zal er eens goed gekeken moeten worden wat nu wel of niet nodig is en soms moet je een Mini kopen i.p.v. een Mercedes, of helemaal geen auto.

In de Wereldregio van vorige week vrijdag stond de ‘begroting 2017 in één oogopslag’ over twee pagina’s op hoofdlijnen uitgelegd. Compliment voor de duidelijke communicatie. Wat opviel was dat wij als inwoners ongeveer 5 miljoen betalen aan afvalstoffenheffing en reinigingsrechten terwijl de afvalinzameling en verwerking de gemeente circa 5,5 miljoen kost. Dat betekent dat er een gat van een half miljoen is gedicht. Elders op de tweede pagina stond dat een gezin van meer dan twee personen, 318,26 per jaar aan afvalstoffenheffing betaald.

Met dit tarief staan we in de Top 5 van duurste gemeenten in Nederland. Andere gemeenten om ons heen kunnen dat dus veel goedkoper en laat ik u vast zeggen dat ligt niet aan het grote aantal toeristen wat hier komt. Maar ik durf er een goede fles wijn op te zetten dat er dinsdag of donderdag geen enkele partij is die hier een punt van gaat maken. Mocht dat wel zo zijn, dan zal ik hem of haar graag een goede fles wijn aanbieden en de hemel in prijzen.

KanttekenaarIk wens de gemeenteraadsleden voor as. dinsdag en donderdag veel wijsheid toe en hoop dat ze beseffen dat ze voor ons als inwoners keuzes moeten maken.

 

[BSD – 025]

 

Het drama eindigt vandaag!
Neem eens een voorbeeld aan Feyenoord

Pin It on Pinterest