Kanttekeningetjes

om nog eens na te lezen

The colour of his skin was black

The color of his skin was black and his name was Emmett Till. Een zwarte 14-jarige jongen stapt een blanke bar binnen en wordt door twee blanken afgetuigd tot de dood erop volgt. De broers worden vrijgesproken. Deze week is de pleuris uitgebroken. Dana Schutz (1976) schilderde ‘Open Casket’, Emmett onherkenbaar in een doodskist.

Een witte mens heeft het recht niet de ellende van de zwarte te exploiteren, is de kritiek.

The reason that they killed him there, and I’m sure it ain’t no lie Was just for the fun of killin’ him and to watch him slowly die

In 1962, 7 jaar naar de moord, schreef ene Bob Dylan het lied The Death of Emmett Till. Als ik er nu naar luister krijg ik nog steeds kippenvel.

 

[259]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Parafernalia

Het heeft even geduurd maar na bijna vier maanden na de officiële uitreiking komt Bob Dylan dit weekend naar Stockholm om de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst te nemen. Dat heeft Sara Danius, de voorzitter van de Zweedse Academie, in haar blog bekendgemaakt.

‘De Academie zal Dylan het Nobeldiploma en de Nobelmedaille overhandigen, en hem feliciteren met de onderscheiding’, schrijft ze.

De Academie zal Dylan feliciteren met de onderscheiding.

Het is naar het schijnt dan toch een hele eer voor de Academie als Dylan komt.

En voor Dylan? Bob Dylan komt naar Stockholm om twee concerten te geven en haalt tegelijkertijd zijn parafernalia op.

De Nobelprijs? Bijzaak.

 

[258]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Hitkrant

Gister verscheen de laatste Hitkrant. Na veertig jaar is er een einde gekomen aan een tijdschrift dat allang geen popblad meer is. In 1977 werd de gratis Nationale Hitparade Krant een weekblad over popmuziek met de naam Hitkrant. Ik heb de Hitkrant nooit gekocht.

De Popfoto heb ik ook nooit gekocht, de Muziek Expres soms.

Ik gaf mijn geld uit aan een echte krant.

Net als ieder ander kocht ik het blad voor de poster die er eenmaal uitgehaald, op muur van mijn kamer belandde. Veel posters had ik niet daar mijn geld werd uitgegeven aan een echte krant, namelijk muziekkrant OOR. Na 45 jaar nog steeds te koop.

 

[257]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Factuurtje

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Angela Merkel maandag opgebeld om haar te feliciteren met de verkiezingsoverwinning van de CDU in de deelstaat Saarland. Dat zei Trumps woordvoerder Sean Spicer maandag.

Ik moest het bericht drie keer lezen. Wist Trump wel dat het hier om deelstaatverkiezingen ging?

Maar interessanter; wat zou Merkel gedacht hebben?

Maar interessanter; wat zou Merkel gedacht hebben?

Dat hij gestoord was, wist ze inmiddels. Bij het einde van het staatsbezoek had Trump haar geen hand gegeven maar wel een geprinte factuur van 345 miljard euro. Achterstallige betalingen aan de NAVO en de VS.

Ik begrijp Trump niet. Maar wil ik Trump wel begrijpen?

 

[256]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

De sof van Sofia

De sof van Sofia. Het Nederlands elftal verliest op beschamende wijze met 2-0 van Bulgarije, nummer 71 op de FIFA-ranglijst. Het daaropvolgende nieuws van gister dat Danny Blind is ontslagen zal u niet ontgaan zijn. Je kon er ook niet omheen. Iedereen die er wat over te zeggen had, deed dat.

Zo hoorde en las ik dat de speelwijze verouderd was,

…en is de trainer niet overtuigend en consequent.

men allang afscheid had moeten nemen van de Hollandse School, men arrogant was, er veel te weinig talent doorkwam en dat de trainer niet overtuigend en consequent was.

Het deed me sterk denken aan het echec van de PvdA.

 

[255]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Verboden vrucht

Hij twijfelde. Thuis had hij het wel vaker gedaan, maar hier in de bioscoop lag dat anders. De kans om betrapt te worden was aanzienlijk groter. Hij keek naar zijn vrouw en voelde de opwinding toenemen. Halverwege de film schoof hij langzaam zijn vinger naar binnen. Het voelde warm en vochtig aan.

Halverwege de film schoof hij langzaam zijn vinger naar binnen

Voorzichtig ging hij met zijn vinger op zoek naar het kleine knobbeltje dat ergens bovenin moest zitten. Nog maar net binnengedrongen gaf zijn vrouw hem een loeiharde tik op zijn hand. Snel haalde hij zijn vinger uit zijn neus, het snotje waar hij zo’n last van had achterlatend.

 

[254]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Deja vu

Koninginnedag 2009, in Apeldoorn rijdt een auto in op een optocht waar ook de koninklijke familie deel van uit maak. De auto raakt de bus met de koninklijken niet maar strandt tegen monument De Naald.

Karst Tates de dader vond, evenals zeven anderen, de dood. Een aanslag door een verwarde man.

Er werd gesproken van een terroristische aanslag.

Gister reed een man in een auto vele mensen op een brug in Londen overhoop en doodde daarna met een mes een politieagent. Zelf vond hij, net als drie anderen de dood. Er werd gesproken van een terroristische aanslag.

Is er een verschil tussen een ‘gewone’ en terroristische aanslag?

 

[253]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Soms weet je het even niet meer

SSoms heb je van die dagen, dat je het even niet meer weet. Amerikaanse inlichtingendiensten verklaren voor het congres dat Trump nooit door Obama is afgeluisterd. Nee, niet Obama maar de Engelsen hebben Trump afgeluisterd. De presentator van Fox die dat beweerde staat inmiddels op non-actief. Trump zelf ligt onder vuur wegens zijn golfweekendjes in zijn golfresort op Palm Beach.

Nee, niet Obama maar de Engelsen hadden Trump afgeluisterd.

Even op en neer met de Air Force One. Miljoenen dollars hebben deze uitjes gekost.

Tsja, wat moet je daar nu voor Kanttekeningetje bij maken. Het enige wat ik erbij bedenken kan, is dat ik het even niet meer weet.

 

[252]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Vrijheid van meningsuiting

KanttekenaarOp de Beijerlandselaan in Rotterdam zijn posters van Erdogan die de etalageruiten van een wedkantoor sierden, door de politie verwijderd. De posters zouden een bedreiging voor de openbare orde en veiligheid zijn. Een argument dat steeds meer gebruikt wordt en me soms zorgen baart. In dit geval overigens niet.

Maar toch, hoe zit het dan met de vrijheid van meningsuiting?

Een argument dat steeds meer gebruikt wordt en me soms zorgen baart.

Goed, Erdogan is een verschrikkelijke dictator die in conflict is met Nederland. Maar was Che Guevara wiens beeltenis sinds de jaren zestig tot op heden nog steeds niet uit ons straatbeeld is verdwenen, dat ook niet? Ik bedoel maar, nadenkertje.

 

[251]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Een staande ovatie

KanttekenaarDe stem des volks heeft gesproken, luid en rechtvaardig. Amper drie dagen na haar schreeuw heeft ze haar eerste slachtoffer al gemaakt.

Hans Spekman was de morrende PvdA-coryfeeën en -leden voor door seppuku te verkiezen boven de guillotine. Hij kreeg hiervoor een tot tranen roerende staande ovatie.

Hans verkiest seppuku boven de guillotine

Maar Spekman zal niet de enige zijn. Ook de fractieleider van de SP, Roemer, zal op termijn gedwongen worden om te vertrekken. Hij is na al die jaren niet in staat gebleken om de SP groot te maken. Als hij dochter Marijnissen heeft ingewerkt, zal hij vertrekken. Hij krijgt hiervoor een staande ovatie.

 

[250]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Gesprek van de dag

KanttekenaarHeb je het gehoord?’
‘Wat?’
Rob Venrooij is afgetreden als voorzitter van de dorpsraad van Scharendijke.’
‘Oh, waarom?’
‘Rob heeft steekpenningen aangenomen. Keiharde pecunia. Echt waar.’
‘Oh..’
‘Heeft op Facebook gestaan. Echt waar!’
‘En wie heeft dat bericht dan geschreven? Wie heeft ‘m beschuldigd?’
‘Geen flauw idee, het bericht is verwijderd’
‘Oh.’
‘De overige dorpsraadleden misschien?’
‘Nee uh, die hadden alle vertrouwen.’
‘SOS BrouwerseilandNee?’
‘Wassen hun handen in onschuld. ‘En de Surfers zijn het ook niet geweest.’
‘Niemand die iets van de beschuldigingen afweet?’
‘Nee.’
‘Helemaal niemand?’
‘Nee.’
‘Eenmansactie, misschien?’
‘Kan, geen idee.’
‘Waarom treedt Venrooij dan af?’
‘Geen idee.’

 

[249]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Tijd voor een nieuwe uitdaging

KanttekenaarVandaag geen politiek i.c. verkiezingen. Het is vandaag namelijk precies een jaar geleden dat ik hier, na eerst wat op Facebook te hebben aangeklooid, mijn eerste kanttekeningetje publiceerde. U heeft dus een jaar lang, in 248 stukjes van honderd woorden, elke werkdag, zonder verzuim, wakker kunnen worden met een Kanttekeningetje bij de dagelijkse actualiteit.
Goed, soms ook schreef ik een persoonlijk stukje, hoewel dat nooit de bedoeling is geweest. En uiteraard waren sommige Kanttekeningetjes beter en/of scherper dan andere. Je kunt nu eenmaal niet altijd excelleren. Tijd voor een nieuwe uitdaging? Misschien, maar voorlopig tik ik nog wel even door.

 

[248]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Ik stem vandaag omdat…

KanttekenaarZal je altijd zien, schrijf je gister over de devaluatie van cabaretiers, wordt er een sublieme voorstelling van Freek de Jonge op televisie uitgezonden.

In deze voorstelling zegt Freek een meisje dat buiten stond te roken te hebben gevraagd: ‘Rook jij nog?’. Ze antwoordt: ‘Dat moet ik toch zeker zelf weten?’.

Maar het probleem is dat ze niks weet, schreeuwt Freek uit.

Keiharde humor gericht op het verschil in intelligentie. Het recht om het zelf te weten zonder het te weten, zou zomaar een oorzaak kunnen zijn van wat er in deze absurdistische wereld of vandaag bij het stemmen misgaat.

 

[247]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Stelletje komedianten

KanttekenaarNog een dag en dan komt er hopelijk een einde aan al die optredens. Te pas en onpas verschenen ze, in talkshows, actualiteitenprogramma’s en zelfs bij de nabeschouwing van voetbalwedstrijden.

Als u nu denkt dat ik het over onze politici heb, dan heeft u het mis. Ik heb het hier al die cabaretiers die zo nodig op televisie moeten.

Werd je vroeger als politicus niet genoemd in de eenmalige eindejaarsconference van Wim Kan, dan was je niet belangrijk. Nu ben je als cabaretier schijnbaar niet belangrijk als je tijdens de verkiezingen niet op televisie verschijnt.

Een devaluatie van de cabaretiers.

 

[246]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Vermaarde terrorist na 40 jaar voor rechter

KanttekenaarNa meer dan veertig jaar staat vandaag de vermaarde terrorist Ilich Ramírez Sánchez in Parijs voor de rechter. Hij staat voor drie rechters en wordt ervan beschuldigd op 15 september 1974 een handgranaat in de winkel van een drogist tot ontploffing te hebben gebracht. Hierbij kwamen twee mensen om en werden 34 gewond.
De aanslag werd destijds gekoppeld aan een gijzelneming in de Franse ambassade te Den Haag. De terrorist is al twee keer eerder tot levenslang veroordeeld en was in de jaren 70 tot 90 de meest gezochte terrorist ter wereld. Zijn bijnaam: Carlos the Jackal.

Dit is gerechtigheid.

 

[245]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Nog steeds niet

KanttekenaarHet weekend staat voor de deur en een aantal van ons gaat naar de lokale kroeg om te genieten van de vrijdagmiddagborrel. Dat deed ik ook weleens en ik genoot volop. De laatste jaren werd het echter steeds minder en de laatste maanden vertoon ik zelfs mijdend gedrag.
Nu ben ik geen lid geworden van de orde der blauwe knoop, de anonieme alcoholisten, de zevende dag adventisten of een andere alcohol schuwende organisatie. Nee, het mijdend gedrag komt voort uit angst. De angst dat het (te) gezellig wordt en ik onbewust een peuk opsteek. Want ik rook nog steeds niet.

 

[244]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Ik wil niet kiezen

KanttekenaarHoe meer keuzes er zijn, des te moeilijker is het om te kiezen. Kijk maar naar het kind in de speelgoedwinkel, eigenlijk wil het alles wat de ogen zien. Het is ook een luxe als er veel te kiezen is. En omdat het een luxe is, vinden we het fijn. We voelen ons als een kind in de snoepwinkel.’
Maar ik wil niet kiezen. Want met vijf Kanttekeningetjes, twee FotoStukjes, minimaal een column in beSchouwenD en zo af en toe een DDVD-stukje, wordt de schrijverij me eigenlijk te veel. Ik zou dus minder moeten schrijven, maar ik kán niet kiezen.

 

[243]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Vrouwelijk

KanttekenaarBen ik dat? vroeg ze zich verbaasd af toen ze zichzelf in de spiegel bekeek. De wallen onder haar ogen leken groter dan ooit. Ze zou ze operatief kunnen laten verwijderen. Of zou ze maar gelijk een hele facelift nemen? vroeg ze zich af en trok met haar beide handen de huid van haar wangen strak naar achteren.
Nog voor ze verder kon peinzen over een borstlift, een push-up bh of een bezoek aan het fitnesscentrum, werden haar gedachten ruw onderbroken door Govert die haar vanuit de deuropening had gadegeslagen. ‘Wat heb je toch schitterende blauwe ogen’, fluisterde hij zachtjes.

 

[242]

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Boeren beloningsbeleid

KanttekenaarHet valt bijna niet uit te leggen, maar ik ga het toch proberen. De Nederlandse belastingbetaler subsidieert melkveebedrijven die willen stoppen met 38 miljoen euro. Maar waarom zou men stoppen? Met het vervallen van de melkquota mag er onbeperkt melk geleverd worden. Dus kopen de boeren meer koeien die op hun beurt meer mest produceren.
Het mestquota is echter niet aangepast. De EU tikt Nederland nu op de vingers want er wordt te veel mest geproduceerd. De boeren hebben dus een teveel aan mest maar worden niet beboet. In plaats daarvan worden de boeren die willen stoppen ruim beloond.

Boerenslimheid?!

 

[241] –

Kanttekeningetjes, elke werkdag

 

Het Carre-debat

KanttekenaarGisteravond werd het Carré-debat bij RTL uitgezonden. Acht fractieleiders debatteerden met elkaar over vier stellingen. Daarnaast werden ze een-op-een geïnterviewd door Diana Matroos.

Het was niet bepaald schokkend, scherp of uitdagend. In tegendeel het was nogal slapjes. De geijkte antwoorden, oneliners en debattrucs kwamen voorbij.

Heeft het debat dan geen winnaar? Er wordt vandaag ongetwijfeld een winnaar uitgeroepen maar niet door mij.

Wat ik dan wel te melden heb?

Ik kan u melden wie de grote verliezer van de avond was; Diana Matroos. Ze ging af als een gieter en was aan het einde van het debat heel, heel klein.

 

[240] –

Wordt wakker met een Kanttekeningetje

 

Afgeleid

KanttekenaarAls ik naar Eva Jinek kijk ben ik afgeleid. Als u mijn Kanttekeningetjes regelmatig leest dan weet u inmiddels dat ik weinig televisie meer kijk. Om echter nog een beetje op de hoogte te blijven van de inhoudelijke kant van de verkiezingscampagnes, ben ik enige tijd geleden naar (Pauw &) Jinek gaan kijken.
Boeiende televisie van een dame die zichzelf soms niet helemaal in de hand heeft. Maar ik ben dus afgeleid als ik naar Eva kijk. Ik moet namelijk naar haar bierglas kijken om te zien hoe vaak het per uitzending gevuld wordt. Rare gewoonte van mij, denk ik.

 

[239] –

Kanttekeningetjes, elke werkdag

 

Pin It on Pinterest

Share This