Zie!rikzee (18)Het zal je maar gebeuren, je beheert sinds jaar en dag en naar ieders tevredenheid een Multifunctioneel Centrum en opeens hoor je dat het gaat sluiten. Dat is triest want je bent al jaren een steun en toeverlaat voor de gebruikers van het gebouw. Een gebouw dat overigens slecht onderhouden en steeds meer verwaarloosd wordt. Maar je bent een sterke vrouw, zeer betrokken en een doorzetter, en je begint met anderen een actie tot het behoud van het MFC. Tot de wethouder in de media begint te fulmineren dat, nadat het bestuur al een veeg uit de pan gehad heeft, alleen jij het MFC nog van de ondergang had kunnen redden. Want zo stelt de wethouder, je hebt verzaakt een goed en onderbouwd bedrijfsplan te overleggen waardoor je eventuele sluiting had kunnen voorkomen.

De wethouder i.c. het college verlaagt zich met een dergelijk verwijt tot een weer zeer bedenkelijk en laag niveau. Eerder deze week bleek dat het voormalig schoolgebouw een financiële injectie van maar liefst 850.000 euro behoeft wegens achterstallig onderhoud, onderhoud waar volgens verhuurder Zeeuwland nooit door het bestuur op aangedrongen is. Uiteraard zou deze investering in een nieuwe huurprijs, het contract loopt immers af, verdisconteerd worden. Zelfs het college geeft aan dat een exploitatie met een jaarlijkse huurverhoging van 85.000 euro dan wel heel moeilijk wordt. Van beheerster Heleen van de Bos wordt dus van datzelfde college verwacht dat zij daar wel toe in staat is.

Nog even en de slogan ‘Hand in hand naar het Huis van Schouwen-Duiveland’ wordt geïntroduceerd.

Ik zou bijna willen voorstellen om Heleen van de Bos de gemeentelijke begroting te laten opstellen. Een gemeentelijke begroting waarin overigens wel geld is gereserveerd voor onderhoud en een verbouwing van rond de 3.000.000 euro. Een verbouwing van de benedenverdieping is noodzakelijk om ruimte te gaan verhuren aan partners in het sociale domein. Ook de luchtbehandelingsinstallatie is aan onderhoud toe. Bij dat laatste kan ik me iets voorstellen daar ik gezien de ontwikkelingen rond het MFC niet alleen de lucht maar ook de sfeer als verstikkend zou ervaren.

Wat ik in de context van de situatie rond het MFC ook als zeer verstikkend ervaar is het vermogen van de gemeente om de verkeerde creativiteit aan te boren. Schijnbaar is er iemand op het briljante idee gekomen om het gemeentehuis om te dopen tot Huis van Schouwen-Duiveland. Nog even en de slogan ‘Hand in hand naar het Huis van Schouwen-Duiveland’ wordt geïntroduceerd.

KanttekenaarNee, als het college werkelijk ook maar iets om leefbaarheid gegeven had, dan had ze zich al veel eerder gerealiseerd dat er al een Huis van Schouwen-Duiveland in Zierikzee staat. Een huis waar veel mensen zich thuis voelen en dat nu op termijn gesloten wordt.

 

[BSD – 016]

 

Al die Aldi's
MFC! Weg ermee!

Pin It on Pinterest