Toen ik tegen een kennisje van mij zei dat ik de kerst dit jaar alleen zou doorbrengen verzuchtte ze dat ze graag met me wilde ruilen. Verbaasd keek ik haar aan.

‘Ik word knettergek van die kerstdagen’, riep ze me toe.

Even later, na twee glazen rode wijn begreep ik haar. Justine, zo heet ze, heeft namelijk een dochter uit haar eerste huwelijk, haar tweede man heeft twee zoons uit het zijne. Haar ouders die eveneens gescheiden zijn, vieren kerst met hun nieuwe partners en vinden het belangrijk dat Justine en haar broer er ook bij zijn. Maar haar dochter wil ook kerst vieren bij de ouders van haar vriendje. ‘Begrijp je het een beetje’, zuchtte Justine.

Ik begreep haar zei ik, want ik kon me er wel een voorstelling bij maken. Bij mij was het niet anders geweest, zij het dan ook weer niet zo complex. ‘En weet je, dan heb ik het nog niet eens over m’n moeder’, vervolgde ze, die heeft…’ Het Whatsapp-riedeltje op haar telefoon ging over en ze stopte abrupt haar verhaal.

‘En weet je, dan heb ik het nog niet eens over m’n moeder’.

‘Kijk dat bedoel ik nou, zei ze wijzend op haar telefoon, dat is m’n moeder. Ze keek me aan en vroeg: ‘Wedden?’

Zonder het antwoord af te wachten pakte ze haar telefoon en las het binnengekomen bericht: ‘Kindje, let je wel op dat je de juiste wijn gebruikt. Geen Cabernet Sauvignon want dan ruïneer je het gerecht. Merlot is goed.’

Justine zuchtte. ‘Moet je opletten, krijg je straks de antwoorden en adviezen van de rest uit de kerstgroepsapp.’

Ik schonk haar nog maar een glas wijn in. ‘Lekker, wat voor wijn is dit?’, vroeg ze.

Een Merlot geloof ik, antwoordde ik en hief mijn glas om te proosten.

Prima wijntje voor het recept, knipoogde ze naar me. ‘Fijne Kerstdagen’ ‘Fijne Kerstdagen’, proostte ik.

 

[Kleinigheden – 045 – 300 – 161212 – Een Whatsapp-je met kerst]

 

Een heerlijke herinnering
Troostende woorden

Pin It on Pinterest