De graansilo in Zierikzee is gesloopt. Of toch niet? Weet u nog wat de waarheid is? Kunt u echt nieuws van nepnieuws onderscheiden? Heeft Donald Trump zich in Moskou ingelaten met hoeren die hem in een hotelsuite hebben ondergeplast? Zijn de seksfilmpjes van Patricia Paay echt? Moet ik alles geloven wat ik lees?

Het vertrouwen in de media is historisch laag. Volgens onderzoek (welk onderzoek?) heeft minder dan een derde van de Nederlanders nog vertrouwen in de onafhankelijke pers. Veel liever leest men, en vooral gelooft men, het populistische geschreeuw (is het ook daadwerkelijk populistisch?) op de sociale media (klopt deze bewering?). De kwaliteitskranten zijn de spreekbuis voor de elite (welke elite?), niet meer neutraal (kan een krant überhaupt neutraal zijn?) en staan vol met nepnieuws.

Dit laatste wordt zelfs door de president van de Verenigde Staten beaamt. Donald Trump communiceert als het even kan via Twitter en verklaart via dit medium de Amerikaanse media de oorlog. Hij gaat zelfs zover dat hij in een tweet de media in de Verenigde Staten als ‘vijanden van het Amerikaanse volk’ bestempeld.

Ook onze kwaliteitskranten liggen onder vuur. Zij behoren volgens De Dagelijkse Standaard, een vanuit Turkije aangestuurde website, tot een mediakartel dat zijn eigen feiten verzint. De artikelen van deze website worden op sociale veelvuldig driftig gedeeld. Dat De Dagelijkse Standaard min of meer hetzelfde doel heeft als de Amerikaanse website Breitbart News Network, iedereen met een andere mening moet stuk, is schijnbaar niet van belang.

Als ik u zeg dat de graansilo niet meer in Zierikzee staat, gelooft u mij niet en verklaart u mij gelijktijdig voor gek.

Maar nieuws moet uiteraard ook een zeker geloofwaardigheidsgehalte hebben. Als ik u zeg dat de graansilo niet meer in Zierikzee staat, gelooft u mij niet en verklaart u mij gelijktijdig voor gek. Anderzijds zou de politie aan Facebookgroep ZierikNieuws de reden vermeld hebben waarom ’s avonds laat al enige tijd een helikopter boven Nieuwerkerk cirkelde. De politie die een Facebookgroep gebruikt, en de lokale media negeert, om naar de bevolking te communiceren. Ik kon het nauwelijks geloven.

Terug naar de graansilo. Die zou gesloopt zijn, zo werd mij deze week verteld. En dat was écht waar want het stond immers op internet. Voor ons eilanders is het natuurlijk duidelijk dat de graansilo niet gesloopt is en dat ze gelukkig nog steeds tot de ‘skyline’ van Zierikzee behoort. Maar stel nu dat je elders in Nederland, zeg Friesland, woont en anno 2017 op het internet leest dat de silo in 2008 gesloopt gaat worden. Dan denk je toch al snel dat de toren 9 jaar geleden gesloopt is. Ik heb het even gecheckt, het staat er echt.

De graansilo staat er ook nog, heb ik toch ook maar even gecheckt. Maar ja, dat is mijn mening en dat kan natuurlijk net zo goed een alternatief feit zijn. Net als de foto van de graansilo aan het begin van dit stukje, in 2005 gemaakt.

 

[beSchouwenD – 033]

 

Zin in politiek?
Gratis advies voor de raad

Pin It on Pinterest