bsd-023-161015-de-ver-van-mijn-bed-show

 

Afgelopen maandag had ik de keuze om naar de nieuwste film van Woody Allen te gaan, Nederland-Frankrijk te kijken of de commissievergadering in het gemeentehuis te bezoeken. Het is Café Society van Woody Allen geworden, die overigens tegenviel. Op weg naar FiZi zag ik dat bijna alle parkeerplaatsen bij het gemeenhuis bezet waren, waaruit ik concludeerde dat de burgerbetrokkenheid hoog was vanwege agendapunt Brouwerseiland.

Maar was dat wel een correcte conclusie, vroeg ik mezelf later deze week af. Drie weken geleden schreef ik in mijn column dat de publieke tribune in de raadszaal alleen goed gevuld was als de onderwerpen de burgers zelf raakten. Ik verwees toen naar de behandeling van de sluiting van het MFC in Zierikzee. Maar was dit afgelopen maandag ook het geval?

Deze week werd bekend dat het 3,25 miljoen euro kostende inspiratiecentrum op de Brouwersdam werd gesloten wegens structurele verliezen. Veel te weinig bezoekers met als gevolg dat de huur van 104.000 euro al eerder werd kwijtgescholden. Daarnaast hangt de eigenaar (o.a. de gemeente Schouwen-Duiveland) volgens Deloitte ook nog terugvordering van 1 miljoen euro aan Europese subsidie boven het hoofd. Al met al een aardige verspilling van gemeenschapsgeld en een flinke uitdaging voor dagelijks bestuurder, wethouder Cees van den Bos, niet nog meer gemeenschapsgeld weg te laten vloeien. Toch las ik in de reacties op het bericht van sluiting dat er mensen waren die niet wisten waar dit inspiratiecentrum stond of dat het überhaupt al gebouwd was.

…een flinke uitdaging voor dagelijks bestuurder, wethouder Cees van den Bos, niet nog meer gemeenschapsgeld weg te laten vloeien.

Dat kan voorkomen en dat wil ook niet zeggen dat deze mensen niet betrokken zijn. Wellicht was het destijds voor deze mensen de ver-van-mijn-bed-show en zaten deze mensen wel op de publieke tribune in het kader van de sluiting van het MFC.

Tegen de bouw van dit inspiratiecentrum was destijds veel verzet. Zoveel zelfs dat maar liefst zes natuurorganisaties protesteerden tegen de bouwplannen en zelfs de rechter inschakelden, die de bezwaren later ongegrond verklaarde. Eerder ook protesteerden ondernemers en surfers tegen de bouw.

Terug naar de burgerbetrokkenheid en Brouwerseiland. Opvallend is dat veel politieke partijen tot nu toe vrij onzichtbaar zijn, iets dat ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen wel anders was. Alleen Alert!, PvdA en SP spraken zich tijdens de commissievergadering nadrukkelijk uit, echter, afgemeten aan het aantal raadszetels, vertegenwoordigen zij maar een klein deel van de eilandbevolking. Buiten de politiek zijn het, net als tijdens de discussie over het inspiratiecentrum, wederom de natuurorganisaties, ondernemers en de surfers die tegen het project protesteren. Het was dan ook voornamelijk de achterban van deze clubs die afgelopen maandag de publieke tribune bevolkten.

KanttekenaarDe vraag blijft dan; is de burgerbetrokkenheid wel zo hoog als ik dacht of is Brouwerseiland voor u en wellicht veel andere eilandbewoners de ver-van-mijn-bed-show?

 

[BSD – 023]

 

Neem eens een voorbeeld aan Feyenoord
Verspilling

Pin It on Pinterest