DDVD

De Drie Van Droes

De Drie van Droes (DDVD):

 
In deze aflevering van De Drie van Droes staat fotograaf en filmmaker Anton Corbijn centraal. In 1955 geboren te Strijen (Hoekse Waard) als zoon van een dominee, groeit hij uit tot een wereldberoemd fotograaf en filmmaker.
Als hoofdfotograaf van Muziekkrant Oor fotografeert hij zeer vele, veelal muzikale beroemheden. Bekende foto’s zijn die van Miles Davis, David Bowie, Neil Young, The Rolling Stones, Captain Beefhart, Depeche Mode en U2. Voor deze laatste maakte hij de foto’s voor het album The Joshua Tree. Daarna ontwerp hij voor vele andere artiesten de platenhoezen, zoals Depeche Mode, Bløf, The Rolling Stones, Metallica en Nick Cave.
Later legt hij zich toe op het maken van videoclips. En ook hier zou ik uitgebreid kunnen schrijven voor hij deze maakte. Ik volsta echter met het noemen van de clip bij de single Heart Shaped Box van Nirvana uit 1994 waarvoor hij een MTV-award ontving.

Buiten het maken van modefoto’s voor G-Star en voor Nederlandse politici t.b.v. verkiezingscampagnes, was de stap van het maken van videoclips naar het maken van films, te verwachten.

Deze week de keuze van Anton Corbijn.

1. Supersister – She Was Naked

Zeg je Supersister dan zeg je Robert-Jan Stips. Stips, leerling van het Grotius Lyceum in Den Haag, speelt vaak met anderen in het clubgebouw van de school waar een complete muziekinstallatie staat die iedereen mag gebruiken. Weldra wordt de band Sweet OK Supersister gevormd met liedjesschrijver Ron Douw als zanger. Als deze de band verlaat wegens muzikale meningsverschillen met Stips, wordt de bandnaam ingekort tot Supersister.
Maart 1970 verschijnt de eerste single van Supertramp: She Was Naked.

2. Window Of My Eyes – Cuby + Blizzards

Nederlands grootste bluesband is ongetwijfeld Cuby and the Blizzards. Harry Muskee en Eelco Gelling spelen al samen in The Rocking Strings en The Sharks als ze later met Herman Deinum (bas), Hans Lafaille (drums) en Helmig van der Vegt (piano), Cuby and the Blizzards oprichten. Na lokale bekendheid te hebben opgebouwd vertrekt de band naar Italië om daar te toeren. Terug in Nederland nemen ze hun eerste album, Desolation op. Later zullen de albums Praise The Blues en Groeten uit Grollo volgen. Van der Vegt wordt in 1969 vervangen door Herman Brood.
In 1968 wordt de single Window Of My Eyes uitgebracht, hun grootste hit.

3. Down Man – Brainbox

Het kenmerkende geluid van Brainbox komt enerzijds van het gitaarspel van Jan Akkerman en anderzijds van de klagerige en hese stem van Kaz(imier) Lux. Jan Akkerman heeft dan al enige faam als gitarist opgebouwd bij The Hunters. In 1970 verlaten Jan Akkerman en Pierre van der Linden (drums) de groep om met Thijs van Leer de groep Focus op te richten. Brainbox werd in 1969 opgericht.
Met Down Man, Dark Rose en Summertime behaald de groep bescheiden hits.

Tot slot.
Waarom Corbijn deze keuze gemaakt heeft? Geen idee. Waarom ik dan zeg dat dit de keuze van Anton Corbijn is? Omdat deze drie Nederlandse popsongs te horen zijn in respectievelijk zijn films: Control, An American en A Most Wanted Man waarin o.a. George Clooney en Philip Seymour Hoffman de hoofdrollen spelen.

Blijf scherp

Lees elke weekdag een kanttekeningetje en op z'n tijd een column in relatie tot Schouwen-Duiveland in de rubriek beSchouwenD

DDVD - 006 - Wie is die man?

Pin It on Pinterest