DDVD

De Drie Van Droes

De Drie van Droes (DDVD):

In deze aflevering van De Drie van Droes staat Roy Harper centraal. Maar wie is die man in vredesnaam?

1. Led Zeppelin – Hats off to (Roy) Harper

‘Hats off’ is het laatste nummer op het album Led Zeppelin III. Niet bepaald mijn favoriet, temeer daar de zang van Robert Plant vervormd is opgenomen. Jimmy Page daarentegen speelt subliem de slide-gitaar.
Het nummer is een hommage aan zowel Roy Harper als Bukka White die eerder het nummer ‘Shake ‘em on Down’ schreef en waarop ‘Hats off’ gebaseerd is. Page ontmoet folk-singer Roy Harper op het Bath Festival in 1970 en raakt bevriend met hem. Harper treedt daarna regelmatig op als openingsact bij concerten van Led Zeppelin. Het nummer moet volgens Page gezien worden als een homage aan Harper.

2. Goldfish – Roy Harper

Goed Harper is dus een folk-singer en bevriend met Jimmy Page, gitarist bij Led Zeppelin. Als blijk van die vriendschap speelt Page in 1971 mee op het album ‘Stormcock’. Page zelf staat niet onder zijn eigen bij de credits vermeld maar als S. Flavius Mercurius. Daarna nemen ze samen in 1985 het album ‘Whatever Happend to Jugula’ op.

M’enfin, terug naar Harper. Die wordt op 12 juni 1941 te Manchester geboren en wordt weldra als jonge gast geroemd om zijn diepe en zeer persoonlijke songteksten. Hij valt dus op. Zo speelt hij o.a. met Nick Drake, Joni Mitchell en Paul Simon. Op zijn eerdere platen spelen o.a. Page, Keith Moon (The Who), Ian Anderson (Jethro Tull) en leden van de Nice, waaronder Keith Emerson, mee.
Vanaf zijn eerste album, opgenomen in 1966, tot vandaag, heeft hij meer dan dertig albums opgenomen. Goldfish komt van zijn eerste album, The Sophisticated Beggar.

3. Have a Cigar – Pink Floyd

Intussen is hij ook opgemerkt door Peter Jenner, de manager van Pink Floyd, die hem een contract met platenmaatschappij EMI bezorgd. Als hij in de studio aan het opnemen is, is de hoofdstudio naast hem in gebruik door de heren van Pink Floyd. Er heerst daar een wat gespannen sfeer tijdens de opnames van het album Wish you were Here. Tijdens de opname voor het nummer Have a Cigar is er een ruzie tussen Roger Waters en David Gilmore. Ze kunnen het er niet over eens worden wie de zang van het nummer voor zijn rekening neemt. Uiteindelijk wordt het, juist, Roy Harper. Het vervelende is dat iedereen denkt dat het Roger Waters is.

DDVD - 007 - De keuze van Anton
DDVD - 005 - Help een cover

Pin It on Pinterest