DDVD

De Drie Van Droes

De Drie van Droes (DDVD):

In deze aflevering van De Drie van Droes staat de cover centraal. Een cover is een bewerking van een bestaand lied door een andere artiest dan de oorspronkelijke componist of uitvoerder. Pure armoede en een gebrek aan creativiteit, zo reageerde ik op de covers die aan de lopende band op de radio te horen waren toen ik nog een mannetje van een jaar of zestien was. Ik zou nog heel lang bij die stelling blijven.

  1. Help – Deep Purple

The Beatles zijn in de jaren zestig de meest succesvolle band ter wereld. Niet zo moeilijk als je eigenlijk de eerste band met een geheel eigen geluid. De een na de andere single wordt een hit. In 1965 gaan The Beatles zelfs zover dat ze een album én een film uitbrengen, beide met de titel Help.

Een ander Engels bandje timmerde ook redelijk aan de weg en waren met name in America succesvol. Deep Purple (in de eerste samenstelling met Nick Simper en Rod Evans) had haar eerste hit met de cover ‘Hush’. In deze samenstelling zouden ze drie albums uitbrengen, een mix van covers met eigenwerk. Op het derde album met de titel ‘Deep Purple’ staat deze cover; Help. Een totaal andere versie, oordeel zelf.

 

2. Helpless – Patti Smith

Een van de meest schitterende covers die ik ooit gehoord heb, is ‘Helpless’ (ik kan het ook niet helpen) van Neil Young. Het is een uitvoering die met zoveel durf en emotie gemaakt is, dat ze het rauwere origineel op de schaal van kippenvel ruim benaderd.

 

3, Help me – Van Morrison

Help me is een van de veel gecoverde nummers van bluesgitarist Willie Dixon. Elke zich ook maar enigszins respecterende bluesband heeft het nummer op het repertoire staan. De mooiste is, en dat is uiteraard weer persoonlijk, een uitvoering van Ten Years After en te horen op het live-album ‘Recorded Live’.
De uitvoering van Van Morrison komt van het live-album ‘A night in San Francisco’. Het is een zeer frivole versie die ver weg blijft van de blues en daarom misschien wel zo interessant is.
Op het hammondorgel, legende Georgie Fame en op sax (2:19) Candy Dulfer.

DDVD - 006 - Wie is die man?
DDVD - 004 - Een Wereldwijf

Pin It on Pinterest