DDVD

De Drie Van Droes

De Drie van Droes (DDVD):

In deze aflevering van De Drie van Droes staat een vrouw centraal. En niet zomaar een vrouw. Het is de meest succesvolle vrouw in de popmuziek. Misschien niet qua financiën maar zeker wel als het gaat om hits. Haar naam Carole King.

Carole King – I feel the earth move

Carole King wordt 9 februari 1942 als Carole Klein in Brooklyn, New York geboren. Tijdens een korte studie aan de universiteit schrijft ze songs met Paul Simon (Simon & Garfunkel). Niet veel later wordt ze opgemerkt en treedt ze als fulltime schrijfster/componiste in dienst Don Kirschner die vanuit het beroemde Brill Building in New York werkt.
In 1959 gaat ze samenwerken met Gerry Goffin, een derde jaars scheikunde student, die ook redelijk kan schrijven. Vanaf dat moment tot 1967 schrijven ze ontelbare hits voor bijna elke gerenommeerde popmuzikant in die tijd.
Zelf begint ze ook te zingen, echter zonder succes. Oh Neil, haar antwoord op het door Neil Sedaka aan haar opgedragen Oh Carol, is nog het meest succesvol maar wordt geen hit. Haar eerste album flopt ook. In 1967 scheidt ze van Coffin met wie ze was getrouwd.
Haar tweede album, Tapestry (huisvlijt) wordt een van de bestverkochte platen ter wereld. Het succes komt voor een groot gedeelte voort uit het feit dat bijna alle songs vrouwelijke gevoelens beschrijven, iets dat tot dan toe nog nooit is voorgekomen.
I feel the earth move, beschrijft de gevoelens van een verliefd meisje.

Aretha Franklin – (You make me feel like) A Natural woman

Aretha Franklin wordt, evenals Carole King, in 1942 geboren. Ze groeit op in Detroit en treedt van kinds af aan al op in het kerkkoortje van haar vader. Later maakt ze met haar zussen en haar vader tournees door het zuiden en mid-westen om in plaatselijke kerken gospels te zingen en te preken. In 1960 beland Franklin in New York waar ze wordt gevraagd om een plaat op te nemen. Haar reputatie is haar door haar tournees vooruitgesneld. Doordat ze jazz, pop, folk, blues en musicalsongs opneemt, zit er geen lijn in het reportoir en komen haar kwaliteiten niet echt tot z’n recht. In 1966 wordt haar contract bij CBS niet verlengd. Dan komt ze onder de hoede van producer Jerry Wrexler. I never loved a man, is haar eerste single die uit deze samenwerking voortkomt en wordt net geen hit. In 1968 scoort ze een megahit met het nummer (You make me feel like) A Natural woman. Een nummer dat veel later ook opgenomen zal worden door Celine Dion en Mary J. Blige. Het nummer is geschreven door Carole King, en staat op haar succesalbum Tapestry.

Grand Funk Railroad – The Loco-motion

Het nummer The Locomotion is, en het zal geen verrassing zijn, door Carole King en haar man. In 1962 starten ze hun eigen Dimension label. Artiesten voor het label hebben ze nog niet, maar ze hebben wel een zingende oppas thuis, Eva Boyd. The loco-motion werd speciaal voor haar geschreven en was gebaseerd op een dansje dat Eva bij hen thuis voor de kleine deed. De demo en plaat werden door haar als Little Eva ingezongen en werd een instant succes. Ook de tweede single ‘Keep your hands of my baby’ werd een hit. Het nummer werd zelfs door The Beatles gecoverd.

Grand Funk Railroad wordt in 1969 opgericht door Mark Farner, Don Brewer en Mel Schacher. Deze laatste speelde samen met zanger Terry Knight in The Pack. Hij wil de band wel managen. Het wordt een van de meest succesvolle hardrockbands in de Verenigde Staten. Verguist door de pers maar op handen gedragen door de fans. Maar de leden worden niet rijk van het succes, de manager wel. Drie maanden voor het verlopen van zijn contract wordt de samenwerking opgezegd en dus klaagt Terry de bandleden aan voor contractbreuk. Uiteindelijk wint hij de rechtszaak en laat Grand Funk Railroad berooid achter. Todd Rundgren wordt vervolgens als producer ingehuurd om de zaken weer op de rit te krijgen. Het album ‘We’re an American Band’ wordt een doorslaand succes. Ook het volgende album, ‘All the girls in the world beware’ wordt een commercieel succes. Van dit album worden twee singles getrokken: ‘Some kind of Wonderful’ en ‘The Loco-motion’. Het worden twee hitsingles die ook buiten America aanslaan. In Nederland komt Some Kind of Wonderful in de Top 40 terecht. Ook dit nummer is van de hand van Carole King en echtgenote.

DDVD - 005 - Help een cover
DDVD - 003 - Vroeg gestorven

Pin It on Pinterest