DDVD

De Drie Van Droes

De Drie van Droes (DDVD):

 

Robert Johnson – Crossroad Blues

The Rolling Stones, Eric Clapton, Led Zeppelin, Joe Bonnamasssa en vele andere topmuziekanten hebben een of meerdere nummers van hem gecoverd.  Niet BB King, John Lee Hooker of Muddy Waters is dé blueslegende maar Robert Johnson. Geboren in 1911 leeft hij nog steeds voort door zijn nog steeds gespeelde songs.
Ooit wilde Johnson, een matige gitaarspeler, een groot en beroemd blues muzikant worden tot hij op een dag instructies kreeg om met zijn gitaar om middernacht naar de plantage Dockery te komen. Daar ontmoette hij een grote zwarte man, de duivel, die zijn gitaar pakte, ‘m stemde en teruggaf. Binnen afzienbare tijd had Johnson succes en was hij de koning van de Delta blues. In 1986 wordt de film Crossroads uitgebracht, gebaseerd op dit verhaal. De muziek is van Ry Cooder, Ralph Macchio speelt de hoofdrol.

De deal die Johnson met de duivel sloot, pakte echter niet gelukkig uit. Johson werd uiteindelijk door een jaloers vriendinnetje vergiftigd en stierf tijdens een optreden op het podium. Hij overleed op 27-jarige leeftijd en was daarmee de eerste van de club van 27.

 

Nick Drake – River man

Nick Drake was een zeer talentvolle singer/songwriter die het eind jaren zestig, begin jaren zeventig, net niet gemaakt heeft. Hij werd in zijn tijd zelfs vergeleken met Van Morrison en Donovan. Maar zoals het meer muzikanten vergaan is, werd hij pas echt groot en gewaardeerd na zijn dood. Hoewel zijn eerste album, Five Leaves Left, door de pers goed werd ontvangen, viel de verkoop tegen. Hetzelfde lot onderging zijn tweede album, Bryter Later. Optreden doet Drake na het verschijnen van dit album niet meer. Hij komt in een diepe depressie terecht. Ondanks alles lukt het hem nog zijn derde en laatste album, het desolate en akoestische Pink Moon, af te leveren. Ook dit album flopt. Nick Drake overleed op 26-jarige leeftijd aan een overdosis antidepressiva. Een ongeluk en geen zelfmoord, aldus zijn ouders. Van zijn debuutalbum, Five Leaves Left, het nummer River Man.

 

Jeff Buckley – Don’t let the Sun Catch you cryin

Van River Man naar Jeff Buckley lijkt wellicht een vreemde overgang maar is het niet. Jeff is de zoon van succesvol singer/songwriter Tim Buckley maar weet goed met die druk om te gaan. Sterker nog hij weet ervan te profiteren. In 1994 wordt zijn debuutalbum Grace uitgebracht met daarop de cover van Leonard Cohen’s Hallelujah dat hij John Cale had horen spelen. Het nummer en het album worden een daverend succes.
Vorig jaar november werd het album You and I uitgebracht met daarop tien nummers met o.a. covers van Bob Dylan en Led Zeppelin. De songs werden opgenomen net voor de opnames van het album Grace. Van dit album komt het nummer Don’t let the sun catch you cryin.

Oh ja, River Man. Op de avond van 29 mei staan hij en een vriend op een opgespoten eilandje in de Mississippi. Het is warm en hij besluit spontaan en geheel gekleed een stukje te gaan zwemmen. Hij springt in het water maar komt niet meer boven. Hulpdiensten worden direct gewaarschuwd. Op 4 juni wordt zijn lichaam drijven in de rivier gevonden. Jeff Buckley werd dertig jaar. Grace is het enige album dat hij opneemt, zijn vader is dan inmiddels al overleden.

 

 

 

DDVD - 004 - Een Wereldwijf
DDVD - 002

Pin It on Pinterest