Zie!rikzee (100)Ooit heb ik op de middelbare school een serieuze bijdrage mogen leveren aan een wetenschappelijk experiment. Mijn bijdrage bestond uit het rollen van een shagje, dat ik vervolgens direct bij de docent mocht inleveren. Ik hoefde het shagje niet aan te steken, helaas. Aan het einde van de les liepen we zeer onder de indruk van de destillatie van mijn shagje, de klas uit. Het beeld van de teer en de nicotine zou nog dagen op mijn netvlies staan. We zouden direct stoppen met roken. Tien minuten later, in de volgende les, staarden we letterlijk door een rookgordijn naar het schoolbord. De betreffende docent had de gewoonte zijn smeulende Caballero in een asbak te leggen die onder de warme lamp van de overheadprojector stond. Van achteruit de klas hoorde je iemand zachtjes zingen; Als de rook om je hoofd is verdwenen.

Bovenstaande is allemaal waargebeurd, ik verzin dit niet. Het was in een tijd waar op elk bureau wel een asbak stond, niet-roken eigenlijk wel erg gek was en het heel normaal was dat op recepties en verjaardagen wijnglazen met sigaretten (met en zonder filter) en sigaren stonden.

Maar deze tijden zijn voorbij. Het roken op de werkvloer en in horecagelegenheden is inmiddels alweer lang verboden en (onder protest en gemor) geaccepteerd. Vooruitlopend op een landelijk verbod dat roken op schoolpleinen in 2020 verbiedt, heeft het Pontes Pieter Zeeman gemeend dit verbod al per 1 september in te voeren. Ook dit zal wel wat gemor opleveren.

Mijn bijdrage bestond uit het rollen van een shagje, dat ik vervolgens direct bij de docent mocht inleveren.

Naar ik vrees meer van ouders dan van de leerlingen zelf. Die laatsten zullen als ze willen roken, pragmatisch als ze zijn, gewoon even de straat op lopen. Kunnen ze gelijk een energiedrankje bij de Lidl of Aldi halen. Ouders daarentegen zullen wellicht bezwaar maken tegen het feit dat de school niet hoeft te beslissen wat goed of slecht voor hun kind is. Het zijn de ouders die de kinderen opvoeden en niet de school, is vaak hun zienswijze.

Kortom er zal nog wel een kleine discussie volgen en ook nog wel een incidentje voorkomen dat vervolgens breed in de lokale media wordt uitgemeten. Maar een ding kan ik u verzekeren, over twee jaar is het een algemeen geaccepteerd verschijnsel. En over een paar jaar halen de dan ex-leerlingen, hilarische verhalen op over rookzones, gele lijnen, rookruimtes en een binnenplaatsje waar die ene leraar toch verdacht veel met die andere lerares samenkwam.

Het is een ijdele hoop dat door een dergelijk verbod, gestreefd kan worden naar een rookvrije generatie. Het is echter wel een duidelijk signaal van de school die zegt verantwoordelijk te willen zijn voor een gezonde en rookvrije leeromgeving. En dat is een goede zaak. Nu maar hopen dat het Pontes net zo voortvarend zal zijn als het gaat om de snoepautomaten, of ga ik nu te ver?

Kanttekenaar(Dit stukje is overigens tot stand gekomen onder het genot van een shagje, een filtersigaret en een goed glas single malt whisky.)

 

[BSD – 009]

 

Concert aan zee
Op z'n Wouts

Pin It on Pinterest