BSD - 017 - Spar Oosterland

Vorige week vrijdagavond reed ik met een leeg boodschappenkarretje de Aldi in Zierikzee binnen toen ik me realiseerde dat diezelfde dag een zitting bij de Hoge Raad was geweest. Tijdens deze zitting konden de voor- en tegenstanders zich uitspreken over de voorgenomen verhuizing van de Jumbo en Aldi te Nieuwerkerk naar de entree van het dorp, in de volksmond al jaren het ‘Gat van Nieuwerkerk’ genoemd. Mocht Nieuwerkerker Wout Wandel, van de eveneens Nieuwerkerkse projectontwikkelaar Stolp, de zaak winnen, dan kan er al dit jaar met de bouw worden begonnen.

De Lidl en Aldi staan bekend als prijsvechters die niet op A-locaties in dure panden in het centrum van een stad zitten maar op de goedkopere locaties aan de rand van de periferie. Het zijn niet de luxe winkels zoals die van Albert Heijn en Jumbo. Toch vormt met name Aldi een steeds groter wordende bedreiging. Niet alleen worden de Aldi’s luxer ingericht en wordt, zoals bij bijna elke supermarkt, de groenteafdeling naar de entree verplaatst, de Aldi heft ook steeds meer haar kleinere zaken op ten behoeve van mega-Aldi’s. In Duitsland en in de Nederlandse grensstreek is deze ontwikkeling al in volle gang met als resultaat dat (kleinere) supermarkten waaronder Albert Heijn en Jumbo ‘uit de markt worden gedrukt’.

Ik moest aan deze nieuwe strategie van het Aldi-concern denken toen ik inmiddels met een halfvol boodschappenkarretje bij de kassa stond. De gedachte bekroop me dat de Spar in Oosterland en de AH in Bruinisse in de toekomst door zo’n mega-Aldi uit de markt gedrukt konden worden. Gat gedicht, Jumbo wordt Aldi, et voilà. Kijk, bij een dergelijk scenario hebben de huidige bezwaarmakers een punt, dacht ik.

Gat gedicht, Jumbo wordt Aldi, et voilà.

Zo’n zes jaar geleden namelijk, toen er nog helemaal geen Aldi in Nieuwerkerk was en Aldi zich (toen al) op het ‘Gat’ wilde vestigen waren het dezelfde ondernemers die moord en brand schreeuwden over onveiligheid aan de randweg, oneerlijke concurrentie, een aanzuigende werking en een onvermijdbare sluiting van de Spar in Oosterland en de AH in Bruinisse. Met succes spanden ze een rechtszaak aan tegen de gemeente met als gevolg dat de bouw in het Gat van Nieuwerkerk werd stilgelegd. De rechtszaak werd echter gewonnen op procedurele gronden. De gemeente handelde namelijk in strijd met haar eigen structuurvisie detailhandel.

En tóch kwam die gevreesde Aldi naar Nieuwerkerk want op het huidige pand zat een winkelbestemming. Nu, na ruim zes jaar met een Aldi en een C1000/Jumbo op Nieuwerkerk, bestaan de Spar en Albert Heijn op Oosterland en Bru nog steeds.

In dat laatste dorp overigens sloot de C1000 in juli 2008 haar deuren en verhuisde naar Nieuwerkerk. De plaatselijk Albert Heijn nam het pand en het personeel destijds over. Er werd lang over uitbreiding gesproken maar er is door de betreffende ondernemer daartoe nog steeds geen aanvraag ingediend, ook niet voor zijn vestiging in de Westhoek. Hij zal ongetwijfeld de uitspraak van de Hoge Raad afwachten. Intussen blijft het ‘Gat van Bruinisse’ al bijna acht jaar akelig leeg.

De uitspraak van de Hoge Raad volgt over een paar weken. Ik geef de tegenstanders een goede kans ook deze zaak te winnen.Kanttekenaar Procedureel gezien staat de gemeente mijns inziens nog steeds zwak. Maar ja, ik ben geen rechter.

 

[BSD – 017]

 

Hoeveel wilt u betalen als het fout gaat?
Huis van Schouwen-Duiveland

Pin It on Pinterest